Een artikel over danscoaching door Jaap is te lezen in het Coach-link magazine (p. 74).

Een interview in het dagblad Trouw is hier te lezen

In het Nederlands Tijdschrift voor Coaching staat een artikel over Mobile en danscoaching. Het artikel is hier te lezen (pdf, 1,1 Mb)

Hieronder staat het interview met Jaap zoals dat te vinden was op loopbaan.nl


Jaap van Manen - coaching met dans

Dansend loskomen uit je keurslijf



Dans is zijn leven. Als afgestudeerd theoloog met een opleiding dansexpressie achter de rug danste hij zelfs op het altaar in de kerk. Tegenwoordig combineert Jaap van Manen dans met coaching. Zo probeert hij mensen met stressklachten via hun lichaam weer in contact te brengen met hun gevoel. “Dans heeft een transformerende kracht.”

Ik bezoek Van Manen in zijn dansatelier in hartje Amsterdam. Op blote voeten onderga ik eerst een korte danscoach-sessie. Hij laat me door de zaal lopen en rennen, en aandachtig rondkijken. Daarna moet ik mijn aandacht juist naar binnen richten, om bewust contact te krijgen met mijn lichaam.

Mijn probleem is dat ik persoonlijk geen coachingsvraag heb (dat krijg je als je voor Loopbaan.nl werkt!). Gelukkig is een vage rugklacht ook goed. “Wat wil je rug?”, vraagt van Manen. Ik begrijp dat ik die vraag niet te letterlijk moet nemen (“Mijn rug wil niets”), maar moet voelen welke beweging of houding goed voelt.

Kun je een paar voorbeelden geven hoe danscoaching je cliënten heeft geholpen?
“Ik heb een vrouw die haar lichaam negeert. In haar leven is het hollen en stilstaan. In haar dans geeft ze vorm aan wat ze van binnen voelt. Die fysieke ervaring moet ze gebruiken voor haar werksituatie. Ze moet haar lichaam dus meer voelen.

“Een andere cliënt is verkrampt in haar schouders. Zij heeft ontdekt in welk keurslijf ze zit. Met haar doe ik zowel life- als danscoaching. We praten dus over de doelen die ze wil bereiken, en de dans gebruiken we als middel om beter tot dat doel te komen.”



Werkt danscoaching ook bij loopbaanproblemen?

“Nee, niet altijd. Als het werkt moet er altijd een vertaalslag komen. Ik denk dat het lichamelijke en geestelijke veel met elkaar te maken hebben. Ik heb een integrale visie op lichaam en geest. Je lichaam is zichtbaar aan de buitenkant, en je geest zit van binnen. Concrete loopbaanproblemen kun je niet met dans oplossen, maar wel je houding en attitude.”

Heeft je aanpak ook te maken met leren durven?
“Ja, dat je wat losser wordt. Jezelf durven uitdagen en verrassen. Als je hier over de grond rolt, kom je dingen van jezelf tegen die anders zijn dan normaal. Dan ontdek je je lef en vergroot je je mogelijkheden.”

Hoe ben je tot je inzichten gekomen?
“Je lijf heeft heel veel kennis, maar veel mensen voelen het niet meer. Ik heb zelf vroeger veel rugklachten gehad. Voor mij was het boek ‘Healing Back Pain’ van de Amerikaanse arts John Sarno een eye-opener, omdat veel lichamelijke klachten te maken bleken te hebben met het onderdrukken van emoties. Toen ik me daarvan bewust werd, verdwenen mijn rugklachten. Mijn neuroloog keer ervan op, en was zeer geïnteresseerd in dat boek.

“Als ik nu pijn in m’n rug voel, weet ik dat ik waarschijnlijk mijn woede onderdruk. Meestal zijn mensen zich niet van dat verband bewust. Als mensen in beweging zijn, komen ze in contact met hun gevoel. Vervolgens probeer ik ze zelf te laten onderzoeken waar hun pijn of blokkade vandaan komt.”



Hoe ben je met dans begonnen?
“Ik heb theologie gestudeerd aan de VU, en volgde daarnaast de parttime opleiding dansexpressie. In die tijd danste ik in een kindertheatergroep. Na mijn studie heb ik dansworkshops in kerken gegeven, vanuit Stichting de Santekraam. Het ging om de fysieke beleving van wat in woorden werd verteld. Ik heb in de kerk ook voorstellingen gegeven. Zo heb ik zelfs op het altaar gedanst! Ik heb dat zeven jaar gedaan, maar uiteindelijk had ik mezelf uit de kerk bewogen. Letterlijk en figuurlijk.”

“Nadat ik een jaar was weggeweest, richtte ik mijn eigen bedrijfje op voor danscursussen en danscoaching. Een paar jaar geleden ben ik weer een jaar naar het buitenland gegaan. Ik gaf les in creatieve dans en individuele danscoaching in India. Sinds 2003 ben ik weer in Nederland actief.

“Via de Academie voor Integrale Menswetenschappen leid ik een opleiding tot danscoach. Eigenlijk kweek ik dus mijn eigen concurrenten, al ervaar ik dat niet zo. Ik vind opleiden heel leuk. Eerder had ik al een opleiding tot docent dansexpressie.”

Heb je een goede positie op de nogal volle coachingsmarkt?
“Binnen coachingsland heb ik wel een niche. Naast mijn danscoaching ben ik als enige in Nederland gecertificeerd voor ‘result lifecoaching’. Ik doe dat zelfs telefonisch, als mensen ver weg wonen. Dan merk je dat je zelfs via de telefoon een glimlach kunt zien.”

Onno van Buuren, mei 2006